Harry Kane
Foto: enviro warrior, CC

Det engelske landslaget har en strålende fremtid. Men, kanskje ikke så umiddelbar som sommeren Verdensmesterskap i Russland…

Med unge spillere som Dele Alli, Harry Kane og Raheem Sterling tilgjengelig, har trener Gareth Southgate en tropp som ikke mangler talenter. I andre posisjoner er det imidlertid dårligere stilt, noe som kan bli Englands store problem i VM.

Mellom stengene kan Jack Butland, Jordan Pickford og Nick Pope alle vise seg som fabelaktige målvakter. Inntil videre mangler de alle erfaring, og representerer følgelig et sjansespill. Den eneste keeperen med erfaring som Southgate kan plukke, er Joe Hart. Men, vi snakker om en herremann som i disse dager er mest kjent for tabber, og som i tillegg har slitt med å gjøre seg til førstevalg West Ham.

Englands keepersituasjon hadde ikke vært så mye å bry seg om dersom forsvaret var mer patent. Southgate velger å spille med tre midtstoppere, muligens på grunn av mangelen på alternativer. På den ene siden mangler han erfarne midtstoppere som han kan være sikker på vil levere på internasjonalt nivå. I så måte er det underlig at Southgate har valgt en formasjon som fordrer tre spillere i nevnte posisjon, snarere enn to. Den engelske landslagssjefen har forståelig nok avgjort at jo flere jo bedre.

En annen grunn til hvorfor Southgate har introdusert denne formasjonen, er fordi han har tilgang på to wingbacker som er i form. Forrige sesong fremstod Spurs-kollegene Kyle Walker og Danny Rose som det naturlige valget. Skadeproblemer har derimot ført til at Rose har mistet plassen på klubblaget, og han jakter fremdeles toppformen. Om det blir Rose, Ryan Bertrand eller Ashley Young som starter i VM er et åpent spørsmål.

Southgates hodebry begrenser seg ikke utelukkende til de defensive plassene. Dette laget mangler også en kreativ kraft sentralt på midtbanen. Jack Wilshire er tilbake i folden i forbindelse med vennskapskampene mot Nederland og Italia, bare for å bli skadet (dersom historien er noe å gå etter). Siden Harry Winks også sliter med formen, mangler England en spiller som kan heve blikket og sende ballen fremover.

Som regjerende Verdensmestere for både U17 og U20, i tillegg til tittelen som U19-Europamestere, ser det ut som om en fersk generasjon av talenter snart er klar for A-laget. Inntil videre er det altfor mange feil og mangler ved dette landslaget til å kunne ta England seriøst. Oddsen på at Southgate & Co blir slått ut som de siste 16 i turneringen er 2.75. England-exit i kvartfinalene betaler på sin side 3.00 ganger pengene tilbake. Det sier sitt om hvor vanskelig Southgates jobb er at sistnevnte vil være en stor prestasjon.