Bournemouth-spissen Callum Wilson ligger an til å få sin England-debut torsdag kveld. Wilsons vei til toppen har imidlertid vært lenger enn for de fleste andre spillere…

For Wilson kom ikke ut av et Premier League-akademi. Han startet karrieren i Coventry City, hvor angriperen ble lånt ut til non league-klubben Kettering. Den påfølgende sesongen fortsatte i samme spor, da Wilson ble sendt til Tamworth. Kun tre kamper fikk han med seg der, før han brakk beinet.

Han ble ikke fast inventar i Coventry-elleveren før 2013/2014-sesongen, da han var 21 år gammel. Da hadde Warwichshire-laget rukket å rykke ned i League One, mens Wilson selv klokket inn til en plass på PFAs Team of the Year med 22 scoringer.

Overgangen til Championship-klubben Bournemouth fulgte, hvor Wilson fortsatte scoringsiveren. 20 fulltreffere bidro til at the Cherries rykket opp til Premier League. Og kanskje var det nettopp Wilson de fleste hadde lyst til å se i den engelske toppdivisjonen.

Slett ikke alle spisser med målteft i de lavere divisjonene er i stand til å overføre evnene til scoringer i Premier League. Men, da Wilson åpnet målkontoen med hat-trick mot West Ham i august 2016, virket det som om han hadde de påkrevde kvalitetene.

En ny skade i september var imidlertid et karrieremessig skudd for baugen. Kneskaden holdt spissen ute av spill i seks måneder. I den etterfølgende sesongen pådro han seg samme skade – bare i venstre kne. Slike problemer kan bety karrierepunktum. Det å oppleve samme skade to ganger, og likevel makte å returnere til fotballen, er smått utrolig. Totalt gikk Wilson glipp av 18 måneder takket være knærne. Og da har vi ikke inkludert opptreningsperiodene.

Fra mannen gjorde comeback på Bournemouths førstelag tilbake i oktober forrige sesong, leverte Wilson ni mål i løpet av 31 kamper. Inneværende sesong – med en god sesongoppkjøring i kroppen – er fasiten syv scoringer på 13 kamper. Med fart og evne til å bringe lagkamerater i spill, har han blitt umulig å overse for landslagstrener Gareth Southgate.

Da Jamie Vardy valgte å pensjonere seg fra internasjonal fotball, hadde England behov for en ny spiss. I Wilson har nasjonen en spiller fra samme støpeskje som Vardy – en angriper fra beskjedne fotballkår, som i tillegg har vært nødt til å klare seg gjennom en rekke skadeproblemer. Wilsons karakter kan det ikke stilles spørsmålstegn ved. Selv om han har mye å bevise på banen.