Manchester City
Foto: Agnieszka Mieszczak, CC

David Silva har vært i Manchester City i åtte sesonger. 32-åringen kan seriøst vurderes til Premier Leagues beste spiller det siste tiåret…

Spanjolen er muligens også den beste spilleren som Manchester City har hatt gjennom tidene. Spillere som Vincent Kompany, Yaya Toure og Sergio Agüero har kanskje har mer strålende perioder, men ingen har vært i nærheten av å levere like jevnt i klubbens mest suksessfulle periode.

Likevel er Silvas periode i England noe undervurdert – til tross for to Premier League-titler og en tredje i lomma. Det er ikke at folk ikke anerkjenner den offensive midtbanespillerens kvaliteter. Det er snarere at kvaliteten på Silvas prestasjoner er så vidt jevnt høy at det går under radaren.

Den tidligere Valencia-spillerens evner til tross; Silva er ingen luksusspiller. Verken på eller utenfor banen. Du finner ham ikke på filmpremierer eller i TV-reklamer. Hårfrisyren vil trolig ikke få mange til å heve øyenbrynene, ei heller er mannen mye til clickbait-materiale.

Det at Silva ikke gjør så mye ut av seg i offentligheten er trolig en årsak til hvorfor han er ”glemt” eller tas for gitt i fotballsammenheng. For det er nemlig heller ikke utelukkende i Premier League Silvas briljante fotballhjerne tas for gitt. Hvordan er den mulig at de spanske gigantene Barcelona og Real Madrid kunne tillate at Silva forsvant fra La Liga til Manchester City? Og hvorfor har ingen gjort seriøse forsøk på å hente ham tilbake til Spania igjen?

For det er nemlig ikke utelukkende på klubbnivå hvor Silva har levert varene på løpebånd. Han er en av Spanias største spillere gjennom tidene, og var del av laget som vant VM tilbake i 2010. I tillegg startet han i EM-finalene både i 2008 og 2012 – hvor Spania vant.

Totalt har den kortvokste ballkunstneren spilt 119 kamper for det spanske landslaget, og bidratt med 35 scoringer. Det er en scoringsrate som er bedre enn på klubbnivå, og kanskje hvorfor han ikke får anerkjennelsen han strengt tatt fortjener.

Oppmerksomheten rettes ikke sjelden mot målscorere. Silvas mangel på mål for Manchester City er et av ankepunktene. Han har kun notert seg for et tosifret antall mål ved én anledning tidligere (2014/2015). Nå som han allerede står bokført med ni scoringer, kan det meget vel skje igjen inneværende sesong.

I en alder av 32 år har Silva fremdeles evnen til å tilpasse seg. Da Pep Guardiola gjorde sitt inntog på the Etihad, tok Silva plass i en dypere rolle. For med Kevin De Bruyne i folden ble den kreative byrden delt, og Silva kunne ta seg inn i scoringsposisjoner heller enn å være en tilrettelegger.

Midtbanemannen har vært en vel så viktig spiller som noen andre i Citys strålende sesong. Det vil være et overtramp dersom Silva ikke blir å finne i PFA Team of the Season – ikke minst fordi han kun har blitt plukket én gang tidligere.

Hvis David Silva var en skuespiller, ville han aldri være hovedrolleinnehaver. Like fullt ville han ha stjålet rampelyset. Han er en verdensstjerne som foretrekker å få jobben gjort snarere enn å sole seg i glansen.