Manchester City
Foto: Agnieszka Mieszczak, CC

Når en klubb befinner seg 15 poeng foran nærmeste lag på tabellen, har løst billetter til en cupfinale, og samtidig henger med i to andre cupturneringer, er pengebruk det siste man skulle anta stod øverst på dagsorden. Vel, så feil kan man ta…

For Manchester City er tross alt ikke et ordinært lag. Fristilt fra økonomiske naturlover andre klubber opplever, har City forsterket laget. Ikke slik å forstå at Pep Guardiola gikk inn i januarvinduet med presserende behov.

Midtstopperen Aymeric Laporte har nettopp kommet inn dørene på Etihad for £57 millioner. Den ballspillende franskmannen er også i stad til å bekle rollen som venstreback, noe som også kan bli U21-spillerens første oppgave. Benjamin Mendy og Fabian Delph er nemlig begge ute med skader.

Siden Vincent Kompany har helse som en pensjonist, er det et fornuftig kjøp. Og det gir i det minste langt bedre mening på lang sikt enn å kjøpe Alexis Sanchez. Når dét er sagt; City forsøkte seg på Leicesters Riyad Mahrez ikke mindre enn fire ganger før overgangsvinduet stengte.

Kjøpefesten får passende nok andre lags supportere til å undre seg over hvordan man skal kunne ta opp kampen med City. Skader er gjerne noe som kan få et topplag ned på nivået hvor “røkla” befinner seg. Det kan knapt sies å være tilfelle med en klubb som Manchester City – som kan legge £50-60 millioner på bordet for å hente en erstatter.

Mange forventer at City-dominansen vil fortsette i lang tid fremover, og følgelig at engelsk fotball vil bli både forutsigbar og kjedelig. Historien forteller oss at så ikke vil skje. Bare fordi City bruker mer penger enn andre akkurat nå, betyr ikke at de vil fortsette i samme spor i fremtiden. I Premier League-æraen har både Blackburn og Newcastle forsøkt å kjøpe seg inn i eliten, for deretter å forsvinne tilbake til sitt egentlige nivå. For ikke mer enn 10 år siden lurte de samme supporterne på hvordan noe skulle hamle opp med Chelsea.

Sjansene er gode for at en ny kjøpeivrig klubb vil komme fra ingensteds – akkurat slik som Manchester City. Manchester Uniteds evne til å generere egne penger vil derimot sørge for at de alltid er en gullkandidat.

Kanskje det viktigste aspektet å ta i betraktning når vi diskuterer Manchester Citys potensielle dominans, er Guardiolas fremtid. Treneren har 18 måneder igjen av kontrakten. Selv om han etter alle solemerker vil forlenge, er det vanskelig å se for seg at han blir værende like lenge som eksempelvis Alex Ferguson på Old Trafford.

For øyeblikket kan man ikke kritisere noen av Citys beslutninger – verken på banen eller i overgangsmarkedet. Det har ikke alltid vært slik, noe som forklarer at klubben kun har vunnet to av de seks seneste Premier League-titlene. Til tross for at de har hatt den sterkeste spillerstallen i samme periode.

Slapp av, venner av Premier League. Gullstriden er kanskje avgjort allerede, men det vil ikke vare. Citys dominans vil få sitt endelikt, på samme måte som tidligere tiders storlag.