Chelsea FC
Foto: Markus Unger, CC

Det var ikke mangel på dem som stusset over at Chelsea ble koblet til Andy Carroll. For all del; det er ingen hemmelighet at Antonio Conte har vært på utkikk etter en target man for å avhjelpe blåtrøyenes problemer foran motstanderens mål. Men, seriøst… Andy Carroll?

Den 29 år gamle spissen har kun levert to fulltreffere denne sesongen. Den forhenværende Liverpool-angriperen har faktisk ikke notert seg for tosifret antall scoringer siden han akslet Newcastle-trøya for syv år siden. Carrolls karriere har vært ødelagt av skader, og ikke overraskende er det nettopp spissens fysiske form som har satt en stopper for en overgang til Stamford Bridge.

Den 1.93 meter høye mannen er ute i en måned med ankelskade. Siden nyhetene om Carrolls seneste problemer, har Chelsea blitt koblet til en rekke storvokste angripere. Edin Dzeko, Fernando Llorente og Peter Crouch har alle blitt nevnt som mulige alternativ.

Det er én ting disse spissene har til felles, utover å være høyreiste. I varierende grad er de alle på tampen av karrieren. Samtlige kandidater er på feil side av tretti, hvorav Crouch er den eldste med 37 år på baken.

Slike “fyrtårn” har gjerne lange karrierer. Det skyldes at de aldri har vært hurtige, og således ikke har mistet noe i takt med års alder. Like fullt bør fødselsdatoen være til bekymring. Chelsea må tross alt legge et lukrativt tilbud på bordet for at deres nåværende arbeidsgivere vil vurdere å la dem gå.

Conte kan gjerne ønske seg en storvokst angriper, men Chelseas ønskeliste formelig oser av kortsiktighet. Når Conte etter alle solemerker forsvinner ved utgangen av sesongen, vil etterfølgeren bli sittende med en gammel spiss som han kanskje ikke ønsker.

Kampen mellom kravene til en trener som kun tenker på nuet, og tanker som også omfatter morgendagen, finner ikke utelukkende sted i Chelsea. I Manchester United er de i ferd med å gjøre Alexis Sanchez til den best betalte fotballspilleren på balløya. Til alt overmål med en kontrakt som løper til spilleren er godt inne i 30-årene.

Sanchez er trolig over middagshøyden når kontrakten hans utløper på Old Trafford. Men, hvorfor skal Jose Mourinho la seg bekymre over slikt? Historien forteller oss at han meget vel kan ha forlatt klubben selv innen den tid. Sam Allardyce har heller ikke tenkt i overkant på fremtiden da han signerte Theo Walcott på en kontrakt med varighet i tre og et halvt år. Den tidligere Arsenal-spilleren runder snart 29, og her snakker vi om en herremann som alltid har vært avhengig av fart. Slikt som gjerne forsvinner i takt med alderen.

Big Sam skal ikke ha skylden for at han lar være å tenke på slikt. Angivelig har Allardyce selv kun en 18 måneder langt kontrakt å forholde seg til – selv om Everton i utgangspunktet bare ønsket 63-åringen i et halvt år. Han trenger resultater umiddelbart, og kan ikke ta seg råd til å tenke på en fremtid som kanskje ikke inkluderer ham selv.

Dersom klubbene ønsker at trenerne tenker langsiktig, må de også skape et stabilt miljø hvor managere kan planlegge for fremtiden. Inntil så skjer, vil aldrende spillere fortsette å gå for store penger. Også til Chelsea.