Chelsea FC
Foto: Markus Unger, CC

Chelsea-fansen bør være bekymret etter Antonio Contes uttalelser denne uken…

Conte tok seg tid til å snakke om Manchester Uniteds kjøp av Alexis Sanchez, og avslørte samtidig at The Blues ikke hadde mulighet til å kjempe om chilenerens signatur.

”Kun én eller to klubber har anledning til å betale slike lønninger”, uttalte Conte. ”Det er markedet. Dersom du ønsker å kjøpe Neymar, må du samtidig være klar til å gi ham €25 millioner i lønn. Ønsker du Messi, Ronaldo eller Sanchez, må du også være rede til å betale lønningene. Vi var aldri med i kampen om Sanchez, ikke snakk om, og én av årsakene var lønnsforlangende”.

Chelsea svingte seg til topps i Engelsk fotball ved å bruke mer penger enn alle andre. Stort sett ble pengene brukt smart, slik at nøkkelspillere i Chelseas første Premier League-vinnende lag – som Petr Cech, Frank Lampard og Didier Drogba – var sentrale brikker i en årrekke. Sammen med John Terry var de selve ryggraden på Stamford Bridge.

Nevnte generasjon har forlatt Vest-London, men Chelsea har tatt to titler i løpet av de tre seneste sesongene – i hva som må regnes som en overgangsperiode. Det at klubben likevel kan vise til suksess, handler om at de har brukt store penger. Vel, kombinert med en imponerende evne til å plukke spillere som passer inn i Chelsea.

En ny ryggrad ble hentet inn, men det er fare for at den kan forsvinne før tiden. Diego Costa har allerede returnert til Atletico Madrid, og det blir stadig mer sannsynlig at Thibaut Courtois og Eden Hazard forsvunner til Real Madrid i sommer.

Klubbens evne til å erstatte disse stjernene vil så visst bli testet, dersom Chelsea ikke lenger er villig eller i stand til å kjempe med eliten i overgangsmarkedet. Blåtrøyene er ikke en stor klubb med en rik historie. The Citizens ble forvandlet fra en hjemlig middelhavsfarer til et av Europas mest suksessrike lag ved hjelp av Roman Abramovich’ penger. Men, dersom oligarken ikke lenger er lysten på å bruke penger, er det ingen grunn til at ikke Chelsea skal gå tilbake til rollen som et midt-på-treet-lag.

Bare se på Blackburn Rovers. Lancashire-klubben tok reisen fra nest øverste nivå til statusen som Premier League-mestere – et eventyr tuftet på Jack Walkers dype lommer. Senere skulle Rovers ende opp hvor de hører hjemme. Selvsagt etter at pengestrømmen stoppet opp.

Abramovich har lenge ønsket at Chelsea skulle bli en bærekraftig butikk. Men, det er vrient når klubber som Manchester City og PSG har milliardærer i ryggen, mens Barcelona, Bayern München, Manchester United og Real Madrid er i stand til å generere store formuer basert på enorme supporterskarer.

Hvis Chelsea skal gjøre seg forhåpninger om å ta opp kampen med disse fotballgigantene, mens de selv bruker mindre penger, må de være smartere. Det innebærer blant annet å signere verdens beste unggutter. De har gjort nettopp dét de siste årene i form av Courtois, Hazard, Cesar Azpilicueta, Kevin De Bruyne og Romelu Lukaku. Men, mannen som hentet dem alle – Michael Emenalo – forlot jobben som Teknisk Direktør i fjor.

Emenalo ble frustrert av Chelsea-trenernes motvilje mot å gi unge spillere sjansen – en politikk personifisert av Jose Mourinho. Portugiseren lot både De Bruyne og Lukaku forlate klubben. Likevel er det vanskelig å kritisere trenerne i overkant. De vet selvsagt at de får fyken dersom de ikke leverer troféer. Nåværende manager, Conte, virker imidlertid å ta den kloke beslutningen om å gå før han blir dyttet ut av svingdøra på Stamford Bridge.

Abramovich kan ikke få i pose og sekk. Hvis han ønsker at Chelsea skal befinne seg i toppen, må han først glemme idéen om bærekraft og selvforsyning kombinert med troféer. Det andre alternativet er å senke ambisjonsnivået. Og det er muligens det klokeste.