Når skal vi slutte å undervurdere Burnley? Forrige sesong havnet Lancashire-laget på 7. plass i Premier League, noe som i sin tur ga Europacup-spill. Før denne sesongen er kun tre klubber regnet som større favoritter til nedrykk (3.60)…

10 av lagene som havnet bak Burnley forrige sesong er fremdeles i Premier League. Av nevnte ti er bare Huddersfield (2.15) lavere priset for nedrykk. Watford betaler det samme (3.60), mens Crystal Palace (6.00) og Southampton (9.00) åpenbart må ha gjort noe for å overbevise ekspertene. Dette er tross alt lag som kjempet mot nedrykk gjennom hele sesongene, og reddet plassen med et nødskrik. Disse klubbene gis altså større sjanser enn Burnley – et lag som var stødigheten selv.

Ikke at Sean Dyche og alle på Turf Moor bryr seg. De er vant til statusen som underdog, og ble forventet å rykke ned også forrige sesong. Snarere tok de store steg i riktig retning, hvor de beveget seg bort fra det laget de var tilbake i 2016/2017. Da de var avhengige av formen på hjemmebane for å sikre fornyet Premier League-kontrakt.

Det finnes et par formildende forklaringsmodeller bak Burnleys lave nedrykksodds. For det første kan Europa League-spill være en forstyrrende faktor. De har allerede gjort unna den første kvalifiseringskampen mot Aberdeen, og har to oppgjør igjen dersom de skulle ta seg videre. Deretter venter eventuelt gruppespill.

I de seneste sesongene har klubber som Leicester og Everton slitt i feil ende av tabellen mens de har forsøkt å sjonglere hjemlige forpliktelser med europacup-spill. Likevel er Burnley i en langt mer stabil posisjon enn noen av nevnte klubber. Leicesters problemer i 2016/2017-sesongen begynte da de solgte sin beste spiller, N’Golo Kante, mens Evertons mange endringer i spillerstallen straffet seg spektakulært.

Burnley har på sin side nøyaktig samme spillerstall, selv om enkelte fremhever nettopp dét som et problem. De er én av to klubber – Tottenham den andre – som har til gode å foreta en eneste signering. Det kan rimeligvis stilles spørsmål ved om den tynne stallen vil være i stand til å hanskes med et europeisk eventyr.

Spurs og Burnley er i samme situasjon, noe som forklarer hvorfor de har til gode å entre overgangsmarkedet. De har etablerte lag, og det er vanskelig å bedre førsteelleveren med begrensede budsjett.

Stabilitet er uansett en uvurderlig styrke. Har eksempelvis Burnleys angivelige nedrykssrivaler en bedre målvakt enn Nick Pope? Vil noen av dem kunne skilte med et bedre stopperpar enn Ben Mee og James Tarowski? Burnley er i den heldige situasjonen at de ikke trenger å foreta radikale endringer, og de kan derfor koste på seg å vente med å gjøre forretninger. Det er nemlig like før overgangsvinduet stenger at man kan gjøre røverkjøp.

Så har vi Dyche selv. En pragmatiker når det kommer til Burnleys spillestil. Forvent ikke at han akter å sette klubbens Premier League-status på spill ved å slite ut spillerne. Større klubber roterer laget i forbindelse med Europacup-spill, og det vil Dyche også.

Dyche er Burnleys fremste aktivum, og hovedgrunnen til hvorfor det ikke kommer på tale med nedrykk for the Clarets‘ del. Utrolig nok har ingen andre lag vist interesse for å sikre seg en trener som har vist seg som en av de beste i Premier League. Og dermed er lagets toppseriekontrakt i boks.