Brightons 3-1-seier over Manchester United har dominert overskriftene de siste dagene. Avisene fokuserer imidlertid ikke på vinnerne av kampen…

Det handler selvsagt om Manchester Uniteds tannløse forestilling, og hva det måtte bety for Jose Mourinhos fremtid på Old Trafford. Brighton vil følgelig ikke bli til del den rosen som de fortjener.

Seieren over Mourinho & Co var ingen tilfeldighet. The Seagulls holdt seg i Premier League forrige sesong takket være hjemmeformen. De blåhvite kunne skilte med divisjonens åttende beste hjemmestatistikk, hvorav kun topp seks + Everton plukket flere poeng på eget gress.

Brighton sendte United hjem med tap forrige sesong også. De knep i tillegg uavgjort mot Tottenham og vant mot Arsenal. Falmer Stadium er med andre ord ikke et enkelt sted for noe lag.

Og slik må det nesten være siden Brightons form på bortebane var elendig. 11 av totalt 57 oppnåelige var dårligst i hele Premier League. Selv nedrykkstrioen hadde større poengfangst når på reisefot. I sesongdebuten fortsatte det i samme spor med 0-2 for Watford på Vicarage Road.

Det sier seg selv at Chris Hughtons fremste oppgave er å sanke flere poeng på bortebane. Han trenger ikke å se lenger enn til Burnley for å skjønne hva som kan oppnås. I 2016/2017-sesongen tok the Clarets lusne syv bortepoeng, men holdt seg likevel i toppdivisjonen takket være innsatsen på Turf Moor. Burnley var derimot langt mer stabile i fjorårssesongen, da de klokket inn til den sjette beste bortestatistikken i Premier League. Det var godt nok til Europa League-billetter.

Det er ingen grunn til hvorfor Brighton ikke kan sikte vel då høyt. Klubben er blant de best drevne i landet, med en manager som har bevist hva han er god for på høyeste nivå. Spesielt imponerende er Brightons aktivitet i overgangsmarkedet. Pascal Gross var muligens fjorårets store signering, og klubben har foretatt en rekke smarte signeringer denne sommeren.

Martin Montoya fikk sin debut søndag, og den forhenværende Barcelona – og Valencia-forsvareren imponerte på høyrebacken. Fremover på banen kan spillere som Yves Bissouma og Alireza Jahanbaksh bidra med kvalitet. Med en attraktiv beliggenhet – på kysten med relativ nærhet til London – er Brighton et fristende alternativ for utenlandske spillere.

Neste helg tar Brighton turen til Anfield. Det å slå Liverpool på bortebane er kanskje for mye forlangt. Men, de er nødt til å komme seg over de mentale sperrene, og fylle poengkontoen også på fremmed gress. Først da kan den “lille” klubben virkelig vokse.