Det har vært VM hvor Brasil utvilsomt har hatt talentene, men ikke organiseringen som trengs for å vinne turneringen…

Den nåværende utgaven av det brasilianske landslaget kan meget vel ha det motsatte problemet. De er nemlig svært så organiserte. Muligens det best balanserte laget i mesterskapet. Spørsmålet er om de har de kreative hodene som ofte har skilt Brasil fra røkla?

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Etter at Tite tok tømmene, har han skrudd sammen et mannskap som er mye bedre defensivt enn de foregående landslagene. Han har en hardtarbeidende midtbane med Casemiro som anker, mens Paulinho bidrar både defensivt og som støtte for angrepet. Selv angrepstrioen er preget av pragmatisme. Willian blir brukt på høyrekanten – en spiller som alltid er villig til å presse og jobbe hjemover.

Brasil har gjort unna 24 kamper etter ansettelsen av Tite tilbake i 2016. Fasiten viser kun ett tap (19-4-1). Dette er et mannskap som byr på ekstrem motstand for ethvert lag, brassene har også hatt egne problemer denne sommeren. Ikke minst med henblikk på å drepe kamper.

De tok ledelsen mot Sveits, men lot motstanderen få komme inn i kampen igjen med utligning på dødball. Brasil ventet helt til tilleggstiden før de fant nettmaskene to ganger mot Costa Rica. I den avsluttende kampen tok Brasil føringen, men var nær ved å slippe inn baklengs etter hvilen. Vel og merke før et hjørnespark satte den siste spikeren i kista.

Sett i lys av problemene Brasil har hatt med å bryte ned habile men høyst ordinære lag, kan man spørre om hvordan de vil fare mot nasjoner som er virkelig gode defensivt. Brasils vei mot en eventuell finale inkluderer både Uruguay og Frankrike. Etter alle solemerker venter en av disse motstanderne i semifinalen.

Sammenlignet med tidligere årganger inneholder dette brasilianske landslaget relativt sparsomt med kreativitet. På midtbanen har vi Philippe Coutinho – en herremann som har hatt et godt mesterskap så langt. På venstresiden i angrepet finner vi Neymar, men PSG-stjerna har ikke prikket inn storformen. Da har vi egentlig oppsummert Brasils ”offensive” sekstett. Tradisjonelt er backene en fremtredende del av det brasilianske angrepet, der de nesten tar oppgaven som vinger. Dessverre ble Dani Alves skadet før mesterskapet tok til, mens Marcelo har pådratt seg en ryggskade. Sistnevnte blir derfor ikke å se i aksjon mot Mexico i åttendedelsfinalene.

Et grep Tite kan gjøre for å dytte litt kreativitet inn i dette laget, er å erstatte Gabriel Jesus med Roberto Firmino. Liverpool-angriperen er en uselvisk spiller med et bredt ferdighetsregister – en som har fotballhjerne og arbeidsmoral til å spille Neymar god.

Brasil omsettes til 4.75 i odds på å vinne VM, men det er i skrivende stund litt snaut. Såfremt de ikke får maksimalt ut av de få kreative spillerne de har til rådighet – og blir mer kliniske – kan veien videre bli et lotteri i form av ekstraomganger og straffespark.

Tite har endret Brasil til det bedre. De må bare slappe av litt mer; la litt av den gamle sambamagien få slippe til. Først da blir de et virkelig stort lag.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!