Sam Allardyce skulle annonsert VM-troppen onsdag denne uken. I stedet ble han sparket fra stillingen som Everton-manager…

Dersom ”Big Sam” nå lurer på hvordan han har klart å skusle bort de to største sjansene han har hatt i karrieren, bør han se seg selv i speilet. Han bør studere arrogansen han har utvist, og hvordan det har ført til hans egen undergang.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!

Jobben som England-trener varte kun én kamp, etter at en tabloidavis beviste hvordan han ga råd om hvordan man kunne omgå reglene for tredjepartseierskap til spillere. Regler som hans egen arbeidsgiver, FA, hadde innført. Slik oppførsel er selvsagt lite skjønnsom, og Allardyce må ha skjønt at forbundet ikke hadde særlig andre alternativer enn å gi ham fyken. Til tross for at de hadde ansatt treneren kun to måneder i forveien.

Et ødelagt omdømme ble på sett og vis plastret sammen igjen med Crystal Palace-jobben. Det var likevel stillingen som Everton-manager hvor han kunne lagt skuffelsen over egen oppførsel bak seg en gang for alle. For Allardyce fikk nøklene til trenerkontoret i en av Englands største og mest kjente klubber – på et tidspunkt hvor de hadde penger i lommene til forsterkninger.

For en manager som alltid har klaget over at han ikke har fått muligheten i en større klubb, samt dosert om hvordan han ville bli en suksess om en slik sjanse noen gang dukket opp, var det en mulighet til å vise at han hadde rett.

Et skår i gleden var selvsagt det faktum at Everton-fansen slett ikke var fornøyd med utnevnelsen av Allardyce. De gikk inn i sesongen med skyhøye forventninger, noe som også skal tilskrives de enorme summene klubben brukte i overgangsmarkedet. Skuffelsen var desto større da de oppdaget at klubben lå i bunnen av tabellen med en håpløst ubalansert spillerstall.

Å gå fra Europacup-drøm til å ende opp med en manager med nedrykksstrid som spesialfelt – for ikke å snakke om kjedelig, pragmatisk fotball – var en bitter pille å svelge for Everton-supporterne. Allardyce måtte forstå dette, og jobbe med å gjøre fansen fornøyd. For det viste seg at det var nettopp Evertons trofaste som avgjorde Big Sams fremtid.

Etter å ha ledet Everton til relativ trygghet i løpet av kort tid, var Allardyce nødt til å endre på metodene som han tross alt har lent seg på i hele karrieren. Og slik sett vist fansen at han var i stand til å sikre gode resultater også ved å spille mer attraktiv fotball. Men, heller enn å omfavne endring, valgte han å satse på det gamle og trygge. På en pressekonferanse ga han inntrykk av at Everton var heldige som hadde ham. I realiteten visste vi alle hvem av dem på podiet som var heldige. Vi var også klar over hvem som blåste muligheten til å beholde jobben.

Resultatene var greie nok, men Allardyce forstod bare ikke at det ikke holder når du leder en storklubb. Supporterne av slike lag har ambisjoner på klubbens vegne, og forlanger langt mer enn mindre klubber. Slike som gjerne er takknemlige så lenge man styrer unna nedrykk.

”Big Sam” kom seg aldri ut av sitt defensive tankesett, og er nå arbeidsledig. Det er ingen tvil om at han sikkert får et nytt jobbtilbud ganske snart, men aldri en slik mulighet som Everton-jobben representerte. Han har nemlig bevist at han er altfor arrogant til å forandre seg.

Coolbet sørger for VM-feber! Sett inn 100kr og få 500kr ekstra å spille for!