Sam Allardyce
Foto: Ben Sutherland, CC

Det faktum at Everton brukte over en måned på å utnevnte Ronald Koemans etterfølger, betyr at det har vært uenigheter blant de høye herrer på Goodison Park…

Etter å ha blåst en formue på nye spillere denne sommeren, var det opplest og vedtatt at Everton skulle kjempe om europacup-spill snarere enn å unngå Championship. Men, klubbens feilslåtte innkjøpspolitikk handler om at Romelu Lukaku aldri ble erstattet. The Toffees endte i stedet med tre dyre midtbanespillere, som alle kjemper om samme posisjon. Og derfor lå Merseyside-laget plutselig farlig an på tabellen.

Spørsmålet de stilte seg var om de skulle hanke inn en trener med erfaring fra å lede lag til toppen, eller være pragmatiske å ansette en som styrer lag unna nedrykk. En stakket stund så det ut som blåtrøyene aktet å gå for førstnevnte. Men, etter å ha sluppet inn ni baklengs mot beskjedne motstandere som Atalanta og Southampton, innså Everton-styret at de trolig var et bunnlag.

Derfor falt valget på Sam Allardyce. ”Big Sam” har reddet klubber som Sunderland Crystal Palace fra degradering de siste årene. Everton trodde de skulle få veteranen til å signere en kontrakt med varighet ut året, men ringreven fikk det som han ville. Allardyce presset klokelig på for lengre hyre, og endte opp med 18 måneder.

Til tross for Sam Allardyce’ ry som brannslukker, har treneren selv andre planer enn utelukkende overlevelse. Den forhenværende Blackburn-treneren har nemlig alltid hevdet at han kan oppnå langt mer enn fornyet Premier League-kontrakt med bedre ressurser. Everton-jobben gir den rutinerte manageren mulighet til å bevise hva han er god for.

Goodison Park-laget vant den siste kampen under ledelse av David Unsworth, og den første med Allardyce på sidelinja. Det betyr at The Toffees befinner seg på 10. plass – noe som er nærmere 6. plass og mulig Europa League enn nedrykksstreken. Da har Allardyce de beste forutsetninger for å bevise at påstandene han er mer enn en skrytepave.

Hvor enn ubalansert Everton-stallen måtte være, er det mer kvalitet her enn Allardyce har arvet tidligere. Et samlebånd med unge stjerner fra klubben akademi gir den nye manageren et vell av alternativer. Legg også til at januar er like rundt hjørnet, og Everton kan plutselig hente spissen de skulle kjøpt i sommer.

Med overgangsvinduet kan vise seg som Allardyce’ første hindring. 63-åringen kjøper smart når han har et begrenset budsjett, men vil han fare like godt med store penger mellom hendene? Man kan også stille spørsmål ved om Allardyce kan levere attraktiv fotball. Resultater er hovedprioritet inntil klubben er utenfor nedrykksfare. Men, hvis ”Big Sam” ønsker å beholde jobben utover 18 måneder, er han nødt til å by på annet.

Når det kommer til å overbevise Evertons trofaste supportere, kan Allardyce starte med å unngå tap i helgens Merseyside-derby. Blåtrøyene er priset til solide 10.25 i odds for seier, og 5.75 for uavgjort. At oddsen har blitt høyere for Everton-nedrykk, er garantert noe som gleder alle med et bankende hjerte for klubben. Degradering betaler hele 20.00 ganger innsatsen.

Når du ansetter Sam Allardyce, er du trygg på at han sørget for fortsatt Premier League-spill. Det blir spennende å se om han kan ta klubbeierne og supporterne med på den samme reisen de trodde på før sesongstart.