Alexis Sanchez
Foto: Josh Smith, CC

Chileneren ligger an til å gjøre Manchester City-spiller av seg i nærmeste fremtid. Kontrakten utløper til sommeren, og Arsenal kan i det minste sitte igjen med skillemynt om de selger ham må. Angriperen stikker uansett gratis om noen måneder.

Likevel representerer på ingen måte £20 millioner den reelle markedsverdien for en spiller med 24 scoringer forrige sesong. Selv med 29 år på baken skulle Arsenal vært i stand til å kreve om lag £70 millioner for en av Premier Leagues beste spillere.

Sanchez har ikke vært i like forrykende form som forrige sesong, men fremdeles en spiller Arsenal sårt vil savne. Den forhenværende Barcelona-spilleren har spilt 19 av Nord-London-klubbens seriekamper, og Arsenal må umiddelbart hente en erstatter. Om ikke annet for å holde supporterne fornøyd.

Arsenals problem er bare at andre klubber gjerne ikke lar stjernenes kontrakter utløpe, slik som de selv har tillat med Sanchez. De selger med andre ord en nøkkelspiller til en brøkdel av egentlig verdi, mens de må finne en erstatter til blodpris.

Thomas Lemar er angivelig gjenstand for Arsene Wengers oppmerksomhet. The Gunners la inn et bud på £90 millioner så sent som i sommer, bare for å oppleve at den franske landslagsspilleren valgte å bli værende i Monaco. La oss forsiktig anta at Monaco i det minste vil kreve samme beløp dersom de skal selge en av sine stjerner i januarvinduet. Muligens vil det langt mer penger til for å hente Lemar. Glem heller ikke at Liverpool visstnok vurderer samme spiller som erstatter for Philippe Coutinho.

Arsenal står dermed foran følgende dilemma: Beholde en spiller som underpresterer, og som har røket uklar med en rekke lagkamerater – før han går gratis ved utgangen av sesongen. Eller selge ham nå, og samtidig styrke ligaens beste lag, for deretter å måtte betale blodpris for forsterkninger. Sistnevnte muligens ikke på samme nivå som Sanchez en gang.

Rotet gjør at det ikke borger vel for andre halvdel av sesongen. Arsenal ligger i skrivende stund på 6. plass i Premier League, og er priset til 3.25 i odds for en plass blant de fire øverste. De rødhvite ligger an til å gå glipp av Champions League-spill for andre året på rad, og denne sesongen blir det heller ikke FA Cup-triumf. Det kan tilskrives et pinlig tap for Nottingham Forest sist helg.

Mye tyder på at Arsenals mange problemer er i ferd med å komme til overflaten. Arsene Wenger mister sine beste spillere, klubben er ikke lenger blant Europas fotballelite, og Ligacupen er det eneste troféet som er innenfor rekkevidde. Sanchez-sagaen kan vise seg å bare være starten for et mørkt kapittel i Gunners-historien.