Sam Allardyce
Foto: Ben Sutherland, CC

Sean Dyche og Sam Allardyce leder begge lag som er ute av form. Trenernes fremtid kan være tettere knyttet til hverandre enn de liker å tro…

Allardyce & Co har tapt sine fem seneste bortekamper. Etter å ha fått mulighet til å vise at han er mer enn utelukkende en overlevelsesekspert i form av den engelske landslagsjobben, var Allardyce heldig som fikk prøve seg i Everton.

Det er ganske enkelt den beste klubben Allardyce har hatt ansvaret for – en karriere som strekker seg over 25 år. Everton har en rik historie, en hengiven tilhengerskare, en talentfull spillerstall og i stand til å gi treneren et stort overgangsbudsjett. Omstendighetene har imidlertid utviklet seg slik at Allardyce har én siste sjanse til å bevise at han er god nok til å trene en klubb av dette formatet.

Everton-fansen hadde tilgitt pragmatisk fotball denne sesongen, dersom Allardyce hadde vært i stand til å levere habile resultater. Blåtrøyene startet vel og merke godt under ledelse av Big Sam, da han styrte klubben bort fra nedrykksstreken. The Toffees er for så vidt trygt plassert omtrent midt på tabellen, men det er kun på hjemmebane at Everton plukker poeng. For Allardyce har ikke vært i stand til å finne den rette balansen på bortebane. Enkelt forklart sliter Big Sam med konservativismen som karrieren hans tross alt er bygd på. Som et resultat makter ikke Goodison Park-laget å levere et offensivt spill som kreves av en toppklubb.

Rett skal være rett. Allardyce arvet en ubalansert spillerstall, med behov for en overhaling til sommeren. Men, med elendige resultater, er det lite trolig at Allardyce er mannen som står for gjenreisningen av Everton. £27 millioner ble blåst på spissen Cenk Tosun i januarvinduet, men det er allerede snakk om at han returnerer til Besiktas etter kun to kamper fra start i Everton-trøya.

Presset på Allardyce vil utvilsomt øke dersom ikke Everton vinner bortekampen mot Burnley lørdag. Sean Dyche vil sikkert ha et ord med i laget. The Clarets har nemlig ikke vunnet noen av sine 11 seneste Premier League-kamper. Lancashire-klubben hadde en så vidt sterk sesonginnledning, at de ikke trenger å bry seg om nedrykk. Formsvikten har kommet i kjølvannet av en rekke skader, for denne Burnley-stallen er altfor tynn til å fortsette stormløpet.

Burnley har riktignok fortsatt en mulighet til å kvalifisere seg for europacup-spill, noe som ville vært en formidabel prestasjon for en klubb av Burnleys størrelse. Slik sett er Dyche’ omdømme – som en av de beste, unge trenerne i Premier League intakt. Det er derimot vanskelig å se for seg at en større klubb er villig til å gi ham muligheten på de fornemste fotballscener. Spesielt når vi tar Allardyce’ opplevelser i Everton med i betraktning.

Dyche har selvsagt tatt begrensningene han jobber under med i betraktning, og holder seg følgelig til en konservativ taktikk. En fotballfilosofi som ikke er helt ulik Allardyce sin. Det kan dessverre føre til at Burnley-manageren blir oversett av forsiktige styreformenn i fremtiden. Slike som er redd for at Dyche vil ha problemer med å tilpasse seg til nye omgivelser, slik som Allardyce i Everton.

Det er kanskje urettferdig at en treners feil og mangler skal avgjøre en annens fremtid. Men, i en liga hvor klubbeiere er konservative skikkelser i ansettelsesspørsmål, er det ironisk nok en pragmatiker som Dyche som må betale prisen.