Daniel Levy
Foto: Vinod Divakaran, CC

Det virker stadig mer sannsynlig at midtstopper Toby Alderweireld blir solgt fra Tottenham i sommerens overgangsvindu…

Spurs har tilbudt den belgiske landslagsspilleren £100.000 i ukelønn pluss formidable bonuser. Men, Alderweireld har hittil nektet å forplikte seg, vel vitende om at det er større pengesekker andre steder. Ikke en overraskende tankerekke, siden enkelte av Europas største klubber har pekt seg ut forsvareren.

Alderweireld har ett år igjen av sin nåværende kontrakt, men Tottenham har opsjon på forlengelse frem til 2020. Den samme avtalen sier imidlertid også, at dersom Spurs velger å benytte seg av muligheten til forlengelse, skal spilleren være tilgjengelig for £25 millioner fra sommeren 2019.

Det betyr selvsagt at Tottenham må handle raskt dersom de skal få en salgssum som reflekterer den egentlige verdien. Eventuelt kan de bestemme seg for å akseptere spillerens lønnsforlangende.

Argumentene finnes for begge utfallene. På én side kan man si at Alderweireld har bevist at han er en av de beste midtstopperne i Premier League. På kort sikt vil et salg svekke Tottenham, som trolig vil erstatte 29-åringen med en lovende unggutt heller en etablert stjerne.

Etter å ha mistet Kyle Walker forrige sommer, og med en Danny Rose med kronisk penge – og utferdstrang, tar Tottenham en stor sjanse hvis de velger å bryte opp Premier Leagues beste forsvarsduo. Hva som også må med i regnestykket, er at Alderweireld er god kompis med Jan Vertonghen – et vennskap som strekker seg tilbake til tiden i Ajax.

Så er spørsmålet hva Spurs-fansen vil mene om at en nøkkelspiller blir solgt den samme sommeren hvor klubben flytter inn på et nytt stadion. Nå som Tottenham akter å skru billettprisene i været, vil supporterne forvente at ekstra inntekter vil gi klubben anledning til å tilby stjernene lønninger som holder dem i Nord-London.

Likevel finnes det argumenter mot å gi Alderweireld kontrakten han ønsker seg. Den forhenværende Atletico – og Southampton-spilleren er som nevnt 29 år, og har gått glipp av 38 kamper grunnet skadeproblemer de to seneste sesongene. Tottenham er nødt til å legge store penger på bordet dersom de ønsker å beholde stjernene, men slike summer kan også investeres i yngre spillere – gjerne med mer forutsigbar helse.

Så har vi det faktum at Mauricio Pochettinos gutter gjerne har gjort sine saker godt uten Alderweireld denne sesongen. Midtstopperen har kun spilt 17 kamper, og i hans fravær har Davison Sanchez levert habilt. Colombianeren har gjort en og annen feil, men som 21-åring har han prestert godt i debutsesongen.

Ettersom Eric Dier også er i stand til å bekle stopper-posisjonen, er Tottenham plutselig i en posisjon hvor de kan la Alderweireld gå. Pochettino har allerede tre spillere som kan levere varene sentralt i forsvaret, noe som vil gi en erstatter tid til å tilpasse seg.

Mye tyder på at dette blir Alderweirelds siste sesong i Tottenham-trøya. Hadde han holdt seg skadefri de seneste to sesongene, ville han vært i en bedre posisjon i forbindelse med kontraktsforhandlingene. Snarere har klubben fått anledning til å se hvordan livet uten ham vil se ut. Og det ser slett ikke så ille ut som fryktet.